Obezitatea este considerată o problemă de sănătate publică din ce în ce mai răspândită, cu consecințe adverse enorme asupra sănătății.
Există mai multe mijloace pentru a trata obezitatea, iar chirurgia bariatrică devine una dintre cele mai răspândite modalități de a trata obezitatea.
Abordările terapeutice pentru tratamentul obezității sunt limitate deși sunt eficiente antrenează și o dezamăgire privind necesitatea adoptării unui stil de viață sănătos, dar și menținerea pe termen lung . Atunci când strategiile conservatoare de reducere a greutății cum ar fi o dietă alimentară adecvată, modificarea comportamentului alimentar, activitatea fizică nu produc o scădere semnificativă, chirurgia bariatrică este considerată ca fiind cel mai eficient tratament pentru obezitate moderată până la severă pentru a produce pierderi în greutate semnificative și susținute, dar și pentru a reduce semnificativ comorbiditățile asociate obezității .
Prin urmare, chirurgia bariatrică, este recomandată în prezent pacienților cu IMC peste 40 kg / m² sau peste 35 kg / m² atunci când este asociată cu boli cronice .
Pacienții cu antecedente de chirurgie bariatrică prezintă un risc mai mare de malnutriție. Cu toate acestea, nu există date suficiente care să expună nivelul lor proporțional raportat la cunoștințele lor de nutriție. Prin urmare, studiile care evaluează cunoștințele nutriționale ale pacienților cu istoric de chirurgie bariatrică sunt justificate. Mai mult decât atât, este necesară examinarea comportamentelor dietetice și a alegerilor alimentare în perioada post chirurgie -bariatrică, astfel încât, la rândul său, acest studiu a evaluat cunoștințele nutriționale și comportamentul alimentar în rândul pacienților bariatrici. Ipotezele testate în acest studiu au fost:
a)Nivelul de cunoștințe nutriționale în rândul pacienților chirurgie post-bariatrică este scăzut și poate fi îmbunătățit prin contacte mai frecvente cu dieteticianul.
b)Pacienții respectivi nu respectă protocolul dietetic post- chirurgie.Toate procedurile de chirurgie bariatrică pot afecta aportul de nutrienți și unele proceduri pot afecta absorbția de macronutrienți și / sau micronutrienți.
1. Deficitul de macronutrieți
Deficitul de proteine după operația bariatrică este asociată de cele mai multe ori cu malnutriția la pacient. Conform American Endocrine Society Clinical Practices Guidelines of the 2010, pacienții bariatrici ar trebui să ingere 60–120 g de proteine/zi . Cu toate acestea, mulți pacienți nu pot atinge obiectivul de 60 g de aport de proteine, de aceea se recomandă urmărirea dietei de către un dietetician.
Malnutriția proteică este o complicație potențial gravă a chirurgiei bariatice, în special la acei indivizi care postoperator au o suprafață de absorbție mai mică, din cauza lungimii diminuate a intestinului subțire disponibil pentru amestecul de secreții pancreatice cu proteine dietetice. Căderea părului este primul simptom al malnutriției proteice. Alte semne și simptome ale malnutriției proteice, conform recomandărilor OMS includ prezența clinică a edemului, a oboselii cronice, dar și fragilitatea și friabilitatea părului.
2 .Deficitul de micronutrienți
Există o serie de studii care au examinat deficiențele micronutrienților după o intervenție chirurgicală de gastric by pass . Studiile la care au participat pacienți cărora li s-a măsurat nivelul de vitamine la 1 an după o intervenție de gastric by pass, a pus în evidență deficite de vitamina A , vitamina C , vitamina D , tiamina , riboflavina , vitamina B6 și vitamina B12 . Aceste rezultate trebuie luate în considerare atât în raport cu starea nutrițională preoperatorie a pacientului, cât și cu rezervele organismului pentru vitamine specifice (de exemplu, până la 3 ani pentru vitamina B12, dar cu cel puțin 18 zile pentru tiamină).
Un studiu care a comparat nivelul de micronutrienți a pacienților care au suferit o intervenție chirurgicală prin procedura de bypass gastric , a evidențiat un risc mai mare de deficit de tiamină în primele luni după chirurgie și deficit de vitamina A și vitamina D în primul an postoperator. Aceste rezultate susțin îngrijorarea că procedurile bariatice cu o abordare la nivelul duodenului cresc riscul pe termen lung de complicații induse de deficitele de micronutrienți.
Nivelurile serice scăzute de zinc și cupru sunt mai frecvente la pacienții care au avut o procedură chirurgicală de diversie biliopancreatică.
Deficiențele nutriționale care apar post intervenție chirurgie bariatrică pot fi prevenite dacă exista o echipă multidisciplinară care asistă în mod regulat pacientul, dar și receptivitatea pacientului la a respecta indicațiile medicului nutriționist.
Surse bibliografice:
- Dyson, P., (2010).The therapeutics of lifestyle management on obesity. Diabetes Obes Metab
- Heber, , Greenway, F.L., Kaplan, et.al Endocrine and nutritional management of the post-bariatric surgery patient: an Endocrine Society Clinical Practice Guideline. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism
- Mechanick, J., Kushner, et al. (2009). American Association of Clinical Endocrinologists, The Obesity Society, and American Society for Metabolic & Bariatric Surgery medical guidelines for clinical practice for the perioperative nutritional, metabolic, and nonsurgical support of the bariatric surgery Obes Silver Spring Md
- Aasheim, , Mala, T., Olbers, T. (2009). Vitamin status after bariatric surgery: a randomized study of gastric bypass and duodenal switch. American Journal of Clinical Nutrition, 90
- Alvarez-Leite, J.I. (2004) Nutrient deficiencies secondary to bariatric
Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolism Care
Un articol plăcut ochiului și util. Pe alte site-uri, formatarea textului strigă uneori la cer pentru răzbunare. Când văd un perete de text, plec. Iată spațierea și conținutul potrivit. Cu siguranță voi reveni aici mai des 🙂