Deficiențe nutriționale în chirurgia post-bariatrică

Obezitatea este considerată o problemă de sănătate publică din ce în ce mai răspândită, cu consecințe adverse enorme asupra sănătății.

Există mai multe mijloace pentru a trata obezitatea, iar chirurgia bariatrică devine una  dintre cele mai răspândite modalități de a trata obezitatea.

Abordările terapeutice pentru tratamentul obezității sunt limitate deși sunt eficiente antrenează și o dezamăgire privind necesitatea adoptării unui stil de viață sănătos, dar și menținerea pe termen lung . Atunci când strategiile conservatoare de reducere a greutății cum ar fi  o dietă alimentară adecvată, modificarea comportamentului alimentar, activitatea fizică  nu produc o scădere semnificativă, chirurgia bariatrică este considerată ca fiind cel mai eficient tratament pentru obezitate moderată până la severă pentru a produce pierderi în greutate semnificative și susținute, dar și  pentru a reduce semnificativ comorbiditățile asociate  obezității .

Prin urmare, chirurgia bariatrică,  este recomandată în prezent pacienților cu IMC peste 40 kg / m² sau peste 35 kg / m² atunci când este asociată cu boli cronice .
Pacienții cu antecedente de chirurgie bariatrică prezintă un risc mai mare de malnutriție. Cu toate acestea, nu există date suficiente   care să  expună nivelul lor proporțional raportat la  cunoștințele lor de nutriție. Prin urmare, studiile care evaluează cunoștințele nutriționale ale pacienților cu istoric de chirurgie bariatrică sunt justificate. Mai mult decât atât, este necesară examinarea comportamentelor dietetice și a alegerilor alimentare în perioada post chirurgie -bariatrică, astfel încât, la rândul său, acest studiu a evaluat cunoștințele nutriționale și comportamentul alimentar  în rândul pacienților  bariatrici. Ipotezele testate în acest studiu au fost:
a)Nivelul de cunoștințe nutriționale în rândul pacienților chirurgie post-bariatrică este scăzut și poate fi îmbunătățit prin contacte mai frecvente cu dieteticianul.
b)Pacienții  respectivi nu respectă protocolul dietetic post-   chirurgie.Toate procedurile  de chirurgie bariatrică pot afecta  aportul  de nutrienți și unele proceduri pot afecta absorbția de macronutrienți și / sau micronutrienți.

1. Deficitul de macronutrieți

Deficitul de proteine după operația bariatrică este asociată  de cele mai multe ori cu malnutriția la pacient. Conform American Endocrine Society Clinical Practices Guidelines of the  2010,   pacienții bariatrici  ar trebui să ingere 60–120 g de proteine/zi . Cu toate acestea, mulți pacienți nu pot atinge obiectivul de 60 g de aport de proteine, de aceea se recomandă  urmărirea dietei  de către  un dietetician.

Malnutriția proteică este o complicație potențial gravă a chirurgiei bariatice, în special la acei indivizi care postoperator au o suprafață de absorbție mai mică, din cauza lungimii diminuate a intestinului subțire disponibil pentru amestecul de secreții pancreatice cu proteine ​​dietetice. Căderea părului este primul simptom al malnutriției proteice. Alte semne și simptome ale malnutriției proteice, conform recomandărilor OMS   includ prezența clinică a edemului, a oboselii cronice, dar și fragilitatea și friabilitatea  părului.

2 .Deficitul de micronutrienți

Există o serie de studii care  au examinat deficiențele micronutrienților după o intervenție chirurgicală de  gastric by pass . Studiile la  care au participat pacienți   cărora li s-a  măsurat nivelul de vitamine la 1 an  după  o intervenție  de gastric by pass, a pus în evidență  deficite  de vitamina A , vitamina C , vitamina D , tiamina , riboflavina , vitamina B6  și vitamina B12 . Aceste rezultate trebuie luate în considerare atât în ​​raport cu starea nutrițională preoperatorie a pacientului, cât și cu rezervele organismului pentru vitamine specifice (de exemplu, până la 3 ani pentru vitamina B12, dar cu cel puțin 18 zile pentru tiamină).

Un studiu care a comparat nivelul de micronutrienți a pacienților care au suferit o intervenție chirurgicală prin procedura de  bypass gastric , a evidențiat  un risc mai mare de deficit de tiamină în primele luni după chirurgie și deficit de vitamina A și vitamina D în primul an postoperator. Aceste rezultate susțin îngrijorarea că procedurile bariatice cu o  abordare la nivelul duodenului cresc riscul  pe termen lung de complicații induse de deficitele  de micronutrienți.

Nivelurile serice scăzute de zinc și cupru sunt mai frecvente la pacienții  care au avut o procedură  chirurgicală  de  diversie biliopancreatică.

Deficiențele nutriționale care apar  post intervenție chirurgie bariatrică pot fi prevenite dacă exista o echipă multidisciplinară care asistă în mod regulat pacientul, dar și receptivitatea pacientului la a respecta indicațiile medicului nutriționist.

Surse bibliografice:

  1. Dyson, P., (2010).The therapeutics of lifestyle management on obesity. Diabetes Obes Metab
  2. Heber, , Greenway, F.L., Kaplan, et.al Endocrine and nutritional management of the post-bariatric surgery patient: an Endocrine Society Clinical Practice Guideline. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism
  3. Mechanick, J., Kushner, et al. (2009). American Association of Clinical Endocrinologists, The Obesity Society, and American Society for Metabolic & Bariatric Surgery medical guidelines for clinical practice for the perioperative nutritional, metabolic, and nonsurgical support of the bariatric surgery Obes Silver Spring Md
  4. Aasheim, , Mala, T., Olbers, T. (2009). Vitamin status after bariatric surgery: a randomized study of gastric bypass and duodenal switch. American Journal of Clinical Nutrition, 90
  5. Alvarez-Leite, J.I. (2004) Nutrient deficiencies secondary to bariatric
  6. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolism Care

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *