Dacă aveți diabet nu aveți nevoie de o alimentație specială.Alimentele consumate de fiecare persoană, pot fi consumate și de dumneavostră, cu câteva precizări ( alegerea alimentelor în proporții corecte astfel încât să puteți menține nivelul glicemiei în limite corespunzătoare).
Un plan de alimentație sănătoasă este bazat pe principii de nutriție care vă ajută să mențineti nivelul de glucoză în sânge și greutatea corporală în limite normale.
Includeți un mix de alimente în fiecare zi:legume, fructe, cereale integrale, leguminoase( fasole, linte, mazăre), produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi , pește , fructe de mare,carne slabă de pasăre, ouă,alimente vegetale bogate în proteine, nuci și semințe.
Cum alimentele influențează nivelul glucozei din sânge?
Organismul dumneavoastră are nevoie de insulină( secretată de pancreas) pentru a utiliza în mod corect nutrienții.
Când mâncați alimente, în mod deosebit cele bogate în carbohidrați, acestea se vor transforma în glucoză ( un tip de zahăr).
Glucoza este combustibilul necesar tuturor celulelor din organismul dumnevoastră, iar insulina ajută la mobilizarea glucozei în celule.
La o persoană cu diabet , pancreasul nu secretă insulină sau cantitatea secretată este foarte mică, insuficientă celulelor organismului.
Multe persoane cu diabet de tip 2 sau prediabet au de asemeni rezistență la insulină(pancreasul nu poate utiliza insulina în mod corespunzător).
Necesarul energetic al organismului dumneavostră se măsoară în calorii.
Caloriile provin din 3 nutrienți care se găsesc în alimente: carbohidrați, proteine, grăsimi.
La început, pancreasul dumneavoastră produce extra insulină pentru a compensa , dar cu timpul , organismul dumneavoastră nu va putea menține nivelul glicemiei in limte normale.
Reducerea numărului de calorii , activitate fizică zilnică , scăderea în greutate pot reduce nivelul de insulino-rezistența.
Pentru persoanele cu pre-diabet , un stil de viață sănătos poate scădea riscul apariției bolilor cardio-vasculare , preveni sau întârzia apariția diabetului de tip 2.
Pentru a menține nivelul glicemiei în limite normale, consumați aceeași cantitate de alimente , în mod deosebit carbohidrați.
Un nutriționist dietetician licențiat vă poate ajuta cum să aveți grijă de diabetul dumneavoastră.
Cuvintele nutriționist–dietetician licențiat care însoțesc numele persoanei la care vă adresați, vă pot asigura că dieteticianul dumnevoastră este un expert în nutriție, educație terapeutică nutrițională și consiliere.
De altfel, acesta are cunoștințe și experiență pentru a îngriji persoanele cu diabet.
Reguli de bază pentru dumneavoastră:
Pentru a menține nivelul glicemiei in limite normale, este important să respectați următorii pași:
- Cantitatea și tipurile de alimente să fie în proporții echilibrate
- Faceți mișcare in fiecare zi
- Respectați indicațiile medicului privind medicamentele prescrise
- Verficați nivelul glicemiei
- Menținând nivelul glicemiei vă veți simți mai bine, având un risc mai mic de complicații ale diabetului.
Asa in general, cam de cati carbohidrati avem nevoie pe zi?
Subiect foarte frumos prezentat. De fapt, concret, la scop. Unele articole similare copleșesc destinatarul cu cantitatea de text, de exemplu. Nu am simțit-o cu tine, dar am impresia că am acumulat informații importante. Mulţumesc!